EASTER 2020

Good Friday 10th April – Easter Sunday 12th April

 

 

Everybody loves Easter, and across the globe it is one of the principal holidays, or feasts, of Christianity, marking the Resurrection of Jesus three days after his death by crucifixion. The earliest recorded observance of Easter comes from the 2nd century, though it is likely that even the earliest Christians commemorated the Resurrection, which is an integral tenet of the faith.

In the UK and around the world,  we focus a lot on the food that is eaten, and we celebrate Easter by the giving and receiving of ‘Eggs’, ususally chocolate, but many different eggs can also be exchanged.

Many children have Easter egg hunts, where the Easter bunny hides eggs for them to find. They can then hunt for the hidden eggs, which they then put in their basket -The symbol of Easter baskets originates from the catholic custom of bringing food to the mass for blessing. Traditionally, people bring basket of food, especially their Easter dinner to the church to be blessed.

Find out more about symbolic meanings of Easter at: https://easyday.snydle.com/easter-symbols.html | Easyday

Other foods that are eaten in the UK at Easter are Hot Cross buns, to symbolise the Cross of Jesus, Simnel Cake, Roast Lamb, and Easter biscuits.

We see the Spring colours, of Green, Pink, Blue and Yellow, prominent at Easter, we featured these in our recent Mothers day blog post, read it HERE

Of course the Spring colours can be seen in Spring flowers of Crocus, Daffodils, Lilies, Tulips and Snowdrops.

We also see lots of Rabbits, Chicks, Lambs and other animals that bear young in the Springtime.

 

Easter Trivia Facts

 

 

  • After Halloween, Easter is the top-selling sweet treat/candy holiday.
  • Easter always occurs between March 22 and April 25.
  • Easter is a “movable feast” – one that is set according to the phases of the moon – so the dates are different each year.
  • It is believed by some that Easter was named after the Anglo-Saxon goddess, Eastre, whose symbols were the egg and the hare (rabbit).
  • More than 90 million chocolate Easter bunnies are manufactured each year.
  • The most famous Easter parade is held in New York City
  • The first Easter eggs were colored red, in memory of the blood Jesus shed during his crucifixion.
  • In the 13th century, the church prohibited the eating of eggs during Holy Week. Marking the eggs laid during the week began the custom of decorating eggs.
  • It is believed that an Italian baker made a pretzel to look like arms crossed in prayer during the Passover season sometime between the 300s and the 600s.
  • The US consume over 16 million jellybeans on Easter, enough to circle the globe more than three times.
  • In some European countries, other animals—in Switzerland the cuckoo, in Westphalia the fox—brought the Easter eggs.

 

Easter Egg Quiz

 

 

Why not try our ‘Easter Egg’ quiz below, how many will you get right?

Comment on the Easter Quiz post on our Instagram  and Facebook pages.. answers revealed here on ‘Easter Monday – 13th April’ and on our social media stories.

So how did you do?? See below for answers!!

1. In which 2014 film does a character called Gary ‘Eggsy’ Unwin get recruited by a spy organisation, despite his being an unlikely candidate for the job?

Answer: Kingsman: The secret service

2. In which Beatles song will you find the lines “I am the egg man, they are the egg men”?

Answer: I am the walrus

3. Before they were renamed with the ‘Cadbury’ branding in 1971, under which name had ‘creme eggs’ been available previously?

Answer: Frys Creme eggs

4. Which bird lays the largest eggs?

Answer: Ostrich

5. In which year did Edwina Currie provoke outrage by suggesting that most of Britain’s eggs were infected by salmonella?

Answer: 1988

6. Who wrote a children’s book entitled ‘Green Eggs and Ham’?

Answer: Dr Suess

7. Benjamin Franklin is quoted as saying “An egg today is better than a ___ tomorrow”. Can you fill in the blank?

Answer: Hen

8. Virtually all Fabergé eggs were manufactured under the supervision of the famous Russian jeweller who gave them their name, but what was his full name?

Answer: Peter Carl Fabergé

9. Which comedic rap group from Newport, Wales has a rapper known as ‘Eggsy’?

Answer: Goldie Lookin Chain

10. According to Guinness World Records, how tall (in metres) was the tallest chocolate Easter egg ever made?

Answer: 10.39 metres, but well done if you said between 10 and 11 !!

 

Well done if you got them all right!!

 

Keep up to date with everything Pro-Stretch, by following all our Social channels, links below

For enquiries, call our UK office on (01260) 291691 or email info@pro-stretch.net